Melkveehouderij

We hebben een kleinschalige melkveehouderij met ongeveer 75 koeien ,waarvan 50 melkkoeien en de rest jongvee tot 24 maanden. Alle koeien die op het bedrijf aanwezig zijn, worden door onszelf gefokt. Er word niets aangekocht van buitenaf.

Boerenkamers

Een weekendje weg, genieten van de rust, stilte, ruimte en al onze dieren. U bent van harte welkom op onze boerderij. We laten de kinderen de boerderij "beleven". Mee met Bennie op de traktor, samen met Monique en een van de honden de koeien uit de wei halen, het voeren van de alpaca's, ezels, kippen, pony's, konijnen, varkens en geiten. Alles is mogelijk!! Wij staan garant voor een onvergetelijk avontuur op de boerderij.

Educatie

Wij willen kinderen kennis laten maken met het leven op de boerderij. Waar komt onze melk eigenlijk vandaan? Waar gaat de melk eigenlijk naar toe als het bij de boer word opgehaald? Wat word er allemaal van de melk gemaakt die op onze melkveebedrijven word geproduceerd door de koeien?

Rondleidingen

Wij verzorgen rondleidingen op ons bedrijf. Zelf vinden wij het leuk om met mensen/kinderen om te gaan en te laten zien wat er allemaal op en rondom de boerderij gebeurd.

Kinderfeestjes

Wilt u wel eens wat anders, dan bestaat de mogelijkheid uw kinderfeestje bij ons op de boerderij te houden. Wij nemen u graag het een en ander uit handen.

Wie zijn wij

Bennie is opgegroeid op de boerderij. Samen met zijn vader Bernard Weiden senior zwaaide hij de scepter op de boerderij die tot 2010 in Weerselo heeft gestaan.

Monique is geboren en getogen in Venlo. Van huis uit paardenverzorgster, en hondentrimster.

Onze koeien

Ons melkveebedrijf, educatie en logeerboerderij ligt in het buitengebied van Beltrum, een klein pittoresk dorpje in de Achterhoek.

Paardencoaching

Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Hierbij wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard, namelijk het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde.

Honden

De poedel is van oudsher een jachthond, die gebruikt werd voor het apporteren van waterwild. Tegenwoordig zie je nog bij veel poedels de jachtpassie en werkdrift.
De Australian Cattledog (ACD) is een echte werkhond. Het is een sobere, harde hond, die barst van de energie en zelfvertrouwen.

Alpaca

Alpaca’s zijn, net als de aan hen verwante Lama’s, de minikamelen uit Zuid-Amerika en zorgen naast transport voor kleding, voedsel en gezelschap.

Nederlandse Landgeit

De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land.

Leuke (koeien) weetjes

een koe wel 60 kilo voer per dag eet; 20 kilo (kuil)mais, 30 kilo (kuil)gras en ongeveer 8 kilo krachtvoer een koe wel 100 liter water per dag kan drinken een koe in de stal gemiddeld 2 uur per dag besteedt aan eten en drinken een koe per etmaal voldoende heeft aan 20 minuten slaap
 • We hebben een kleinschalige melkveehouderij met ongeveer 75 koeien ,waarvan 50 melkkoeien en de rest jongvee tot 24 maanden. Alle koeien die op het bedrijf aanwezig zijn, worden door onszelf gefokt. Er word niets aangekocht van buitenaf.
 • Een weekendje weg, genieten van de rust, stilte, ruimte en al onze dieren. U bent van harte welkom op onze boerderij. We laten de kinderen de boerderij "beleven". Mee met Bennie op de traktor, samen met Monique en een van de honden de koeien uit de wei halen, het voeren van de alpaca's, ezels, kippen, pony's, konijnen, varkens en geiten. Alles is mogelijk!! Wij staan garant voor een onvergetelijk avontuur op de boerderij.
 • Wij willen kinderen kennis laten maken met het leven op de boerderij. Waar komt onze melk eigenlijk vandaan? Waar gaat de melk eigenlijk naar toe als het bij de boer word opgehaald? Wat word er allemaal van de melk gemaakt die op onze melkveebedrijven word geproduceerd door de koeien?
 • Wij verzorgen rondleidingen op ons bedrijf. Zelf vinden wij het leuk om met mensen/kinderen om te gaan en te laten zien wat er allemaal op en rondom de boerderij gebeurd.
 • Wilt u wel eens wat anders, dan bestaat de mogelijkheid uw kinderfeestje bij ons op de boerderij te houden. Wij nemen u graag het een en ander uit handen.
 • Bennie is opgegroeid op de boerderij. Samen met zijn vader Bernard Weiden senior zwaaide hij de scepter op de boerderij die tot 2010 in Weerselo heeft gestaan.
Monique is geboren en getogen in Venlo. Van huis uit paardenverzorgster, en hondentrimster.
 • Ons melkveebedrijf, educatie en logeerboerderij ligt in het buitengebied van Beltrum, een klein pittoresk dorpje in de Achterhoek.
 • Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Hierbij wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard, namelijk het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde.
 • De poedel is van oudsher een jachthond, die gebruikt werd voor het apporteren van waterwild. Tegenwoordig zie je nog bij veel poedels de jachtpassie en werkdrift. De Australian Cattledog (ACD) is een echte werkhond. Het is een sobere, harde hond, die barst van de energie en zelfvertrouwen.
 • Alpaca’s zijn, net als de aan hen verwante Lama’s, de minikamelen uit Zuid-Amerika en zorgen naast transport voor kleding, voedsel en gezelschap.
 • De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land.
 • een koe wel 60 kilo voer per dag eet; 20 kilo (kuil)mais, 30 kilo (kuil)gras en ongeveer 8 kilo krachtvoer een koe wel 100 liter water per dag kan drinken een koe in de stal gemiddeld 2 uur per dag besteedt aan eten en drinken een koe per etmaal voldoende heeft aan 20 minuten slaap

Melkveehouderij

We hebben een kleinschalige melkveehouderij met ongeveer 75 koeien, waarvan 50 melkkoeien en de rest is jongvee tot 24 maanden. Alle koeien die op het bedrijf aanwezig zijn, worden door onszelf gefokt. Er wordt niets aangekocht van buitenaf.

We werken met HF koeien, een sterk en duurzaam ras. Echter kruisen we zo nu en dan ook wel met andere rassen zoals Belgisch blauw en Brown swiss.

De kalveren groeien op in groepen. ‘s Winters staan ze op stal, en als het weer het toelaat, gaan de pinken (kalveren tot 1 jaar) en de jongste kalveren al vroeg in het voorjaar de wei in, en verblijven hier ook tot ver in het najaar. Ze krijgen niets bijgevoerd.

De melkkoeien staan op een vrij sober rantsoen van (kuil)gras en (kuil)mais, aangevuld met krachtvoer in de vorm van brokken.

De meeste pinken krijgen rond hun 2e levensjaar hun eerste kalfje waarna ze in de groep melkkoeien terecht komen. Dit is voor de koe zelf een hele ingrijpende gebeurtenis, en moet goed begeleid worden, wat uiteraard door ons ook gebeurt!

Onze koeien zijn gezond, en voelen zich lekker. En dat is voor ons erg belangrijk. Een gezonde, blije koe! We hebben weinig gezondheidsproblemen bij, en met onze koeien. Maar als er eens een koe ziek is, zullen we dit zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze proberen te verhelpen.

De melkkoeien worden 2 keer per dag machinaal gemolken in een 2 keer 6 visgraad melkstal.

Een gemiddelde Nederlandse melkkoe geeft ongeveer 25 liter melk per dag (bron: Friesland Campina). De hoogwaardige, duurzame melk die onze koeien produceren wordt geleverd aan Friesland Campina, die zeer hoge eisen stelt aan haar melkveehouders.

Onze koeien, maar ook de rest van onze veestapel staat onder voortdurende controle van De Graafschap dierenartsen uit Vorden.
Daar waar het nodig is, zal er zowel voor het rundvee als het kleinvee, ostheopatische hulp ingeroepen worden van Aike Kraaijenvanger.

Een bijzondere mijlpaal voor elke veehouder is dat een van zijn/haar melkkoeien de legendarische grens behaalt van 100.000 liter melk. Dit is zowel voor de koe als voor de veehouder een bijzondere gebeurtenis, die door alle instanties zoals CRV, maar ook onze voerleverancier Fuite diervoeders zeer gewaardeerd word. 
Bij ons werd deze mijlpaal behaald op 26 maart 2016 door Roza 9, een taaie dame die 14 jaar is geworden. Hier kunt u een filmpje bekijken van de huldiging van Roza Met dank aan Daan Vriend.

Een heel speciaal moment voor ons, daar Bennie zijn vader Bernard Weiden sr enkele weken na de huldiging van Roza 9 is overleden in zijn woonplaats Weerselo op 92 jarige leeftijd.

 

Vorige
V
olgende

© 2014 Melkveehouderij Weiden | Schuurmansweg 6 | Beltrum, 7156 SK | 06 29 50 65 48
Ontwerp door Weevers Grafimedia | Hosting door Decorsign ICT & Internet
Volg ons Facebook